Tisdagen den 3 maj!

Källskolan instiftar den internationella skolhattdagen, tisdagen den 3 maj. Istället för att hattar och mössor och andra huvudbonader ska vara ett ständigt tvisteämne på skolor och i länder, vill Källskolans lärare och elever slå ett slag för roliga och kreativa huvudbonader. ”Hatt- och mössälskare i alla länder – Förena Er”! Under hela tisdagen uppmanas alla som vill, att bära sin huvudbonad med värdighet i skolan. Undantaget är när man äter i matsalen. Pris för bästa huvudprydnad till en tjej och en kille på båda våra skolor, delas ut.

Alla skolor i alla länder får dock ta sitt eget ansvar för hur en liknande manifestation skulle kunna uppfattas.

Idén till den internationella skolhattdagen kläcktes i ett av skolans personalrum, där frågan ställdes: ”Vart tog alla snygga hattar vägen”? Snabbt konstaterades det att huvudbonaden alltid berör, på något sätt. Det gällde på 1600-talet i Sverige när partierna hette antingen hattpartiet eller mösspartiet och det gäller än i dag på skolor och i olika länder. ”Placera två skolmänniskor i ett rum – och du har vips tre olika åsikter om mössans plats i en skola”! Besök ett parlament i Europa och finn ut vad man hett diskuterar år 2011:  Jo - olika huvudbonader!

Källskolan vill med denna delsvis roliga/delvis allvarliga manifestation, visa på att den demokratiseringsprocess som vitaliserades i Sverige på 1600-talet med hjälp av bla ”hattar och mössor” också idag behöver en fortsatt vitalisering. Istället för att vi låter huvudbonader skilja oss människor ifrån varandra på ett felaktigt sätt, så kan hatten, återigen, snarare få bli en demokratins och frihetens symbol – också långt bortom Källskolans upptagningsområde!

Bosse